Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tommin blogi

 

Moi. Olen Tommi Viitanen.
Olen kiinnostunut kirjoittamisesta ja kuvataiteesta. Työskentelen Kulttuurivoimalassa työstäen erilaisia tekstejä tänne blogiini. Blogin tarkoitus on avata Kulttuurivoimalan toimintaa yleisölle omasta näkökulmastani kirjoitettuna.

Silo Day

Lisätty 26.06.2018


Lauantaina 16.6.2018 järjestettiin Toppilassa ulkoilmatapahtuma Silo Day. Silo Day on jatkumo Silo’s Open Daylle, joka on ollut vuosittainen tapahtuma Oulun Meri-Toppilassa. Silo’s Open Dayn tarkoituksena oli avata Alvar Aallon suunnitteleman siilorakennuksen ovet ihmisille kulttuurin merkeissä. Siilossa on ollut sisällä vuodesta toiseen taidenäyttelyjä, erilaisia luovan tekemisen työpajoja, elävää musiikkia, ynnä muuta kulttuuriin liittyvää toimintaa.


KUVA: STUDIO SIILO - KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ulkona. Siilon katto vuotaa ja sen sisätilat ovat vaurioituneet siihen kuntoon, ettei sen ovia enää voida avata yleisölle. Kaupungin kanssa on käyty keskustelua siilon kunnostamisesta jo vuodesta 2009, mutta nämä keskustelut eivät ole vielä tuottaneet tulosta, jotta siilo olisi saatu kuntoon. Alvar Aallon 30-luvulla suunnittelema rakennus on kulttuurillisesti tärkeä, suojeltu Meri-Toppilan maamerkki, eikä sen purkaminen tule kysymykseen. Esimerkiksi arkkitehtiopiskelijat ulkomailta asti käyvät aika-ajoin katsomassa siiloa.

Muun muassa näillä sanoilla tapahtuman avaa aloituspuheessaan Kulttuurivoimalan varapuheenjohtaja Sami Hänninen. Hänninen muistuttaa yleisöä siitä, että Silo Day ei ole vain Kulttuurivoimalan järjestämä tapahtuma, vaan yhdessä tekemisen ja vaikuttamisen tulos. Mukana Silo Dayta järjestämässä ovat olleet Toppilan Sale ja sitä kautta Arina, Toppilan asukastupa Alvari, Oulun Kiipeilykeskus, Oulun Frisbeeseura sekä Oulun kaupunki. Yhdessä tekeminen, hauskanpito ja tapahtumien järjestäminen onkin Hännisen mukaan jopa kulttuurisiilon kuntoa tärkeämpi asia. 


KUVA: STUDIO SIILO - KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA


Sää on osunut tapahtuman kantilta kohdilleen ja Toppila kylpee leppeässä auringonpaisteessa. Paikalla on elävää musiikkia, kirpputoripöytä sekä erilaisia työpajoja. Aktiviteettina paikalla on muun muassa frisbeegolfia. Hyvätuulinen Tuula Naskali Kulttuurivoimalan seniorikerhosta vetää paikalla crocsin heittoa lapsille. Tapahtumapäivän ajan viereinen Oulun kiipeilykeskus avasi ihmisille ovensa tutustumiskiipeilyn merkeissä alennettuun hintaan. Virvokkeiden ja voileipien lisäksi myynnissä on erilaisia käsitöitä; käsin tehtyjä ranne- ja kaulakoruja, Tikaka nimellä tunnettu taiteilija myy itse tekemiään kortteja, ja Sielunsiveltimen Thor Eerik ja Alan K.K. pitävät kuvataidenäyttelyä ja taidemyymälää. Lisäksi Sielunsivellin pitää yhteisömaalaustyöpajaa, jossa ihmiset saavat tulla itse kokeilemaan maalaamista. Thor Eerik soittaa ihmisten iloksi myös akustista kitaraa naamio päässä, taiteilijapersoonana Cosmic Fool. Naamioitunut leppoinen kitaristi tuntuu olevan varsinkin lasten mieleen. 


KUVA: STUDIO SIILO KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA

 

Samankaltaista maalauspistettä pitää myös Kulttuurivoimalan Christian Mauchauffée, joka maalaa itsekin paikan päällä lämpimässä  ulkoilmassa. Monet katsojat käyvät ihailemassa Christianin kädenjälkeä, ja tämä innostaa useampia ihmisiä myös kokeilemaan maalaamista itse. Sami Hänninen pitää paikalla potrettiparkkia, jossa ihmiset saavat käydä valokuvauttamassa itsensä. Päälavalta hieman syrjemmässä Jussi Alaraasakka ja Petri Miettinen pitävät elektronisen musiikin pistettä, jossa niin ikään ihmiset voivat käydä itse kokeilemassa tiskijukan taitojaan. Nappulat ovat jälleen kerran kovasti varsinkin lasten mieleen. Energisimpänä työpajana paikalla on Underground Movesin katutanssijamit, joka villitsi menoa positiivisesti. 


KUVA: STUDIO SIILO KULTTUURIVOIMALA RY / LOTTA NURKKALA

Noin tunnin välein päälavalle astelee elävän musiikin esittäjiä. Aloituspuheen jälkeen lavalla nähdään ensimmäisenä kanteletta soittava ja  laulava Katri Kangas. Tämän jälkeen esiintyy Karoliina Inkilä, joka soittaa ukulelella mm. metallicovereita. Kulttuurivoimalan oma duo Pia ja Paavo soittavat akustisesti popmusiikkicovereita. Duo Pula Ulapalla musisoi kauniisti sähkökitaralla ja koskettimilla. 

Tapahtuman lopuksi Jussi ja Pete siirtävät elektronisen musiikin välineensä päälavalle ja soittavat keikan The Andruids -bändinä, jonka jälkeen loppujamit alkavat. Ihmiset innostuvat rummuttamaan ja tanssimaan konemusiikin siivittäminä ja saippuakuplat täyttävät kentän. Yksi ihminen jonglööraa. Vahva yhteisöllisyys on aistittavissa ilmassa ja kaikilla vaikuttaa olevan hauskaa. Talkoohengessä tehty työ on kantanut hedelmää ja tapahtuma on onnistunut. Iloon on syytä, ja näihin tunnelmiin on hyvä palata jälleen ensi kesänä.

Lue kokonaan »

ICT-paja

Lisätty 11.06.2018

ICT-paja vastaa muun muassa Kulttuurivoimalan verkon ylläpidosta ja tietokoneiden huollosta. Haastattelin paria, jo pidempään pajalla työskennellyttä konkaria, Perttiä ja Paavoa.

Pertti on haastattelun aikaan työskennellyt pajalla melkein päivälleen vuoden. Hän työskenteli elektroniikka-alalla jo kahdeksankymmentäluvulla ja suurimman osan yhdeksänkymmentäluvusta hän työskenteli Rautaruukin teknologiakylässä. 2010-luvulla hän jäi kuitenkin työttömäksi ja kävi erilaisilla TE-toimiston tietotekniikkakursseilla ennen kuin päätyi ensin vuosina 2013-2014 töihin asukastupa Alvariin ja sieltä Kulttuurivoimalaan.

Paavo taas on työskennellyt pajalla jo vuodesta 2014, enemmän tai vähemmän pätkissä. Hän on valmistunut Oulun yliopistosta diplomi-insinööriksi ja 90-luvun ja 2000 -luvun vaihteessa 10 vuotta VTT:llä ensin tutkimusharjoittelijana ja sen jälkeen tutkijana. Joitain vuosia meni tämän jälkeen työttömänä ennen Kulttuurivoimalalle tuloa.

Yleisesti miehet toimivat Kulttuurivoimalalla erilaisissa huoltotehtävissä. Heihin otetaan yhteyttä ensimmäisenä jos tai kun jossain paikan useista tietokoneista ilmenee ongelmia tai sisäisessä verkossa häiriöitä. Pertin kokemuspohja alalta on sen verran laaja, että hän luonnehtii itseään firman MacGyveriksi.
”Olen korjannut kaikkea mahdollista työpaikan silitysraudasta lähtien ja lukkoseppänäkin saanut olla. Vaihdellut loisteputkia ja huoltanut kaikenlaista elektroniikkaa mitä joko `firmalla` tai työkavereilla on mennyt rikki. Ompelemaan en kuitenkaan ole ruvennut”, hyväntuulinen mies naurahtaa.


KUVA: STUDIO SIILO - KULTTUURIVOIMALA RY / JONNE "JONNE J HEEBANA" WASELIUS 

 

”Viimeaikoina olen tehnyt Kulttuurivoimalan mediapajalle omia ledivalaisimia. Niitä on nyt valmistumassa neljäs. Tilaamme osat joista askartelen valaisimia jotka ommellaan kankaalle / keinonahalle. Valmiit valot ovat paljon kevyempiä ja helpompia käyttää ja kantaa mukana kuvauskeikoille ja ovat toki itse tehtynä halvempia kuin valmiina ostetut. Silti ne ovat todella tehokkaita ja olen saanut mediapuolen ihmisiltä kiitosta.”

Paavon aloittaessa ICT-pajalla 2014 Kulttuurivoimala oli saanut lahjoituksena oppilaitoksilta ja Oulun kaupungilta vanhoja poistoon meneviä tietokoneita. Paikalla oli myös ammattikoulun harjoittelijoita ja yhdessä ihmiset näitä koneita huolsivat ja päivittivät Kulttuurivoimalalle uuteen käyttöön. 

”Sen jälkeen täällä on päässyt osallistumaan vaikka minkälaisiin projekteihin, sekä korkealentoisiin että arkisiin hommiin. Työnkuva on sinänsä laaja ja vaihtelee eri ajanjaksoista ja voimalan projekteista riippuen. Tänä päivänä lähinnä pidetään yllä tietojärjestelmiä henkilökunnalle ja niin kuin sanottu, vastaamme siitä, että laitteet toimivat. Alvarissa työskentelen viikoittain ATK-neuvojana. Sieltä saa tulla pyytämään neuvoa mikäli tarvitsee apua tietokoneiden tai älypuhelimien kanssa, pientä rahallista korvausta vastaan. Tarkistamme laitteita ja huollamme sikäli kuin tarve vaatii. Lähinnä asiakkaat ovat koostuneet vanhuksista. Alvarissa toimin myös seniorikerholla, siellä jutellaan vanhusten kanssa mukavia, käydään heidän kanssaan joskus retkillä ja välillä pelataan esimerkiksi tuppea.”
 

Pertin mielestä parasta Kulttuurivoimalalla työskentelyssä on tietty rentous.
”Täällä työnteko ei ole mitään liukuhihnatyötä. Jos mikään laite ei mene rikki niin projektien kanssa saa työskennellä omaan tahtiin ilman että joku on jatkuvasti hengittämässä niskaan. Ehkä haastavimpia ovat tilanteet joissa ulkomaalaistaustaiset tulevat pyytämään neuvoa esimerkiksi älypuhelimensa takia. Siinä tulee vastaan tietty kielimuuri – yhteistä kieltä ei oikein löydy ja kun heidän puhelimensakin ovat monesti säädetty meille täysin vieraalle kielelle, käy ongelman selvittäminen välillä hankalaksi. Parhaamme tietysti aina yritetään ja jos ei korjaaminen millään onnistu, neuvomme mistä asiakas apua voi saada. Alvarissa työskennellessäni vuosia sitten yritin neuvoa eräälle ulkomaalaistaustaiselle pariskunnalle miten verkkopankissa voi maksaa laskut. Sen muistan vaikeana hommana, kun en itse ollut ikinä kyseisen pankin verkkopankkia käyttänyt ja yhteinen kieli oli tiukassa.”
 

”Kielimuurin kanssa on välillä pieniä ongelmia”, Paavokin myöntää. ”Mutta toisaalta, välillä kun ihmiset tulevat tuosta viereisestä Kielikylvystä pyytämään meiltä neuvoa, kun heillä on esimerkiksi kotonaan tietokone sekaisin ja vika on selvästi ohjelmistossa ja vaatii tekniseen tukeen soittamista, niin homma on helpompaa hoitaa siten, että me soitamme tekniseen tukeen heidän puolestaan, selvitämme vian ja sitten hoidamme sen. Ulkomaalaistaustaisille teknisiin palveluihin soittaminen on hyvin hankalaa, ohjelmistokieli on kantasuomalaisillekin vaikeaa ymmärtää. Sekin kuuluu toimenkuvaamme; löytää asiakkaille vastauksia ja tukea mikäli me emme itse sitä suoraan voi antaa.”

Molemmat miehet ovat viihtyneet Kulttuurivoimalalla hyvin ja tuntevat olonsa töissä kotoisiksi. Molemmat kertovat henkilökunnan vaihtuneen useamman kerran heidän työskentelynsä aikana ja heidän mielestään nykyisellä henkilökunnalla on asiat hyvin hanskassa ja firma pyörii oikein mukavasti.

ATK-palveluiden hinnaston löydät täältä Kulttuurivoimalan verkkosivuilta.

Lue kokonaan »

Mediapaja

Lisätty 14.03.2018

Kulttuurivoimalan mediapaja tuottaa monenlaista mediasisältöä aina äänestä animaatioon ja valo- sekä videokuvauksiin. Paja tarjoaa alasta kiinnostuneille ihmisille paikkoja kuntouttavaan työtoimintaan vertaisoppimisen keinoin, ja opiskelijoiden on mahdollista suorittaa paikalla harjoitteluja sekä opintonäyttöjä.

 

Mediapajalla toimii ohjaajina alan rautaisia ammattilaisia, jotka myös myyvät mediapajan palveluita ulkopuolisille tilaustöinä. Kulttuurivoimalan mediapaja vastasi muunmuassa vuonna 2018 vuotuisen lumenveistokilpailun Baltic Snow Callin kuvauksista. Mediapajan ammattilaiset suhtautuvat vakavasti alan hintojen polkemiseen sekä kilpailun vääristämiseen ja näin ollen tilaustyöt tehdään aina heidän toimestaan eivätkä kuntouttavassa tai opiskelijaharjoittelussa pajalla olevat ole tilaustöissä mukana.

Huumorin kukka ei ole pajalla lainkaan vieras käsite – ohjaus toimii rennolla mutta ammattimaisella tavalla ja jokaisen on mahdollisuus oppia paikalla jotain uutta. Esimerkiksi kuvaamisesta pääasiassa kiinnostuneet ihmiset voivat halutessaan tutustua animaation alkeisiin ja sitä rataa. Tiimityöhön panostetaan vahvasti ja tämän vuoksi rentoutunut mutta tarpeen tullen jämerä ilmapiiri ja ohjaus ovat avainasemassa. Se on omiaan luomaan työntekijöille valpasta aina valmis -henkeä saamatta työntekoa tuntumaan rautalangan maku suussa syötävältä pakkopullalta. Ohjaajat ottavat huomioon esimerkiksi kuntouttavaan työtoimintaan tulleiden tekijöiden aiemmat kokemukset ja valmiit kyvyt ja lähtevät edistämään tekijöiden osaamista sen pohjalta. Kyvykkäiden tekijöiden on mahdollista hioa taitojaan entisestään ja aina on varaa myös oppia jotain uutta, tai kerrata vanhoja, kerran opeteltuja mutta sittemmin unohdettuja taitoja.

 

Mediapajalla käytettävä laitteisto on huippuluokkaa. Media-alan ohjelmistoja ja laitteita päivitetään jatkuvasti jotta kaikki pysyisi ajan tasalla ja tuotettu materiaali olisi mahdollisimman huippuluokkaista. Pajalla on myös oma kuvausstudio. Laitteiden ja tilojen vuokraaminen ulkopuolisille on myös mahdollista.

 

Erilaisten töiden tekemisessä oikeastaan vain mielikuvitus on rajana; niin musiikkivideoiden, valokuvasarjojen, logojen, animaatioiden kuin lyhytelokuvankin tekeminen on mahdollista. Tiimityöskentelyyn panostetaan mutta ketään ei toki pakoteta mihinkään, suuremmissa projekteissa voidaan soveltaa ja jakaa työryhmää niin, että epäsosiaalisempienkin ihmisten kädenjälki tulee näkyviin ilman että projekti tuntuu hajanaiselta, kiitos ammattilaisten ohjauksen. Paikan mukava ilmapiiri on kuitenkin yleensä omiaan sulattamaan jään ihmisten väliltä ja pian tiimissä työskentely voikin tuntua oikein mukavalta!

 

Jos olet kiinnostunut alasta, valmis kehittämään osaamistasi, oppimaan uutta ja tuomaan omaa visiotasi mukaan projekteihin, on mediapaja sinua varten.

Lue kokonaan »

Kulttuurikylpy

Lisätty 29.01.2018

Kulttuurivoimalan Kulttuurikylpy on tarkoitettu edistämään maahanmuuttajien suomen kielen taitoa ja sillä haetaan kulttuurien välistä kohtaamista ja vuorovaikutusta. Eri maista tulleet ihmiset, suomalaiset mukaan luettuna, oppivat toinen toistensa kulttuuriperintöä hyvässä hengessä vertaisoppimisen menetelmin. Kävin tutustumassa Kulttuurikylvyn toimintaan kahden päivän ajan.

 

Tiistai, 23.1.2018

 

Aamulla Kulttuurikylvyssä puhutaan Suomen presidenttiehdokkaista. Vaalit ovat pian ja jotkut kylpyläisistä ovat äänioikeutettuja. Sananvaihto on yhtä kovaa kuin silloin kun kantasuomalaiset puhuvat ehdokkaista – lähinnä siksi etteivät kylpyläiset tunne ehdokkaita ja täällä heille selvitetään millaisia asioita kukin ehdokas ajaa.

Ohjaajan mukaan tämän hetkinen ryhmä osaa suomea jo varsin hyvin. Muutoin poliittisista asioista ei edes puhuttaisi, vaan opastus lähtisi täysin alkeista. Osa maahanmuuttajista opiskelee tällä hetkellä suomen kieltä koulussa ja ovat täällä harjoittelussa treenaamassa puhetta ja perinteistä kanssakäymistä. Kulttuurikylpy toimii kohtaamispaikkana sekä vapaampana oppimispaikkana, ja sen avainasemassa ovat vertaisohjaajat.

 

Suurin osa kylpyläisistä on ollut Suomessa yli viisi vuotta, jotkut yli kymmenenkin, mutta pieni osa vain reilun vuoden. Heidän koulutusasteensa vaihtelee; jotkut ovat käyneet kotimaassaan lukion ja haaveilevat yliopisto- tai ammattikorkeakoulutuksesta sitten kun paikallinen kieli on tarpeeksi hyvin hallinnassa. Osa on töissä huoltoaloilla kuten siivoajina, yksi etsii töitä bussinkuljettajana. Ihmisiä tulee Kulttuurikylpyyn paljon eri maista, tällä hetkellä heitä on mm. Somaliasta, Irakista, Afghanistanista, Eritreasta ja Palestiinasta.

 

Yleensä Kulttuurikylpy aloittaa aamunsa selkokielisillä uutisilla ja muilla konkreettisilla ajankohtaisilla asioilla internettiä ja suurta näyttöä apuna käyttäen. Samalla opetellaan yhteiskunnallisia ja kulttuuriin liittyviä termejä ja sanoja. Esimerkiksi presidenttiehdokkaista puhuttaessa puhutaan myös hieman oikeistosta ja vasemmistosta, ilmaisesta koulutuksesta, uskonnonvapaudesta ja muusta sellaisesta – yksinkertaistettuna pähkinänkuoressa, mutta pääasia on että heikomminkin suomea osaavat kylpyläiset saavat jonkinlaista käsitystä siitä millainen maa Suomi on asua. Ruokatunnin jälkeen homma on aikalailla yleistä juttelemista suomeksi. Kulttuurikylvyn sääntöihin kuuluukin toisten kunnioittamisen lisäksi muun muassa se, että kaikkien tulisi puhua suomea, tai edes yrittää. Rento jutustelu on tärkeää, koska perus keskustelutaitojaan täällä ollaan hakemassa. Parhaiten suomea osaavat heittävät jo huultakin hyvin luontevasti. Osa ihmisistä opettelee samalla neulomaan lämpimiä vaatteita.

 

Keskiviikko, 24.1.2018

 

Yöllä on tullut lunta. Osa porukasta alkaa lumitöihin, osa jatkaa kutomista. Kylpyläiset ovat oppineet tekemään lumitöitä Kulttuurivoimalassa  ollessaan ja tekevät niitä ihan mielellään. Työn teosta ei puutu intoa ja homma onkin nopeasti valmis. Alussa kolan käytön opettelu oli hankalaa, mutta melko nopeasti homma on runsaslumisen talven aikana alkanut luonnistumaan. Miehiä naurattaa.

 

Seuraavaksi on taas vuorossa selkokieliset uutiset. Uutiset pysäytetään aina vähän väliä ja ohjaaja selittää avainsanoja. Jos joku ei ymmärrä uutisten pointtia, uutiset pysäytetään ja ohjaaja selventää. Ihmiset juovat teetä ja tunnelma on varsin rento, ei lainkaan kuten koulun penkillä. Ruokatunnin jälkeen jutustelun lomassa ohjaajat muun muassa esittelevät kylpyläisille mitkä paikat Suomessa työllistävät tällä hetkellä parhaiten ja mille aloille työvoimaa kaivataan. Joltain kylpyläiseltä on hajonnut puhelimesta näyttö ja ohjaajat neuvovat mistä liikkeestä kannattaisi kysellä korjausta. Kylpyläisiä siis autetaan myös arkipäiväisissä asioissa ja rennossa ilmapiirissä ohjaajilta on helppo kysyä neuvoa arkisiinkin asioihin, oli kyseessä sitten auton tai puhelimen huolto, virastoasiat tai jonkin tietyn paikan etsintä.

Kulttuurikylvyn osallistujakunta vaihtuu suhteellisen usein. Kouluharjoittelijat ovat kylvyssä viikkoja, te-toimiston kautta tulevat kuukausia.Tästäkin syystä toiset kylpyläiset osaavat suomea paremmin kuin toiset, mutta paremmin osaavat myös neuvovat toisia mielellään, varsinkin jos lähtökohtainen äidinkieli on sama. Ihmiset tutustuvatkin Kulttuurikylvyssä paljon myös oman kotimaidensa kansalaisiin, joita eivät tunne entuudestaan.

 

Pidempiaikaisten osallistujien kehitys on ollut suurta. Rento ilmapiiri ja jutustelu tekee tehtävänsä; ihmiset puhuvat muutaman kuukauden jälkeen jo selkeää suomea ja morjenstavat ja iskevät juttua ihan samoin kuin kuka tahansa suomalainen. Uudet ihmiset ovat tullessaan hieman arkoja, mutta kauaa kylvyssä ei tarvitse aikaa viettää kun meno jo lunkistuu ja hymy alkaa olla herkässä.
Lue kokonaan »

Seniorikerho

Lisätty 13.12.2017

Asukastupa Alvarin kerhotoimintaan kuuluva seniorikerho järjestetään tiistaisin klo. 13:30 – 15:00. Joulukuun alussa seniorikerhossa askarreltiin joulukortteja. Kesällä kerholaiset ovat käyneet esimerkiksi retkellä Hailuodossa sekä makkaranpaistossa. Elokuva- ja teatterireissuja järjestetään silloin tällöin.

Ensimmäisten kerholaisten astuessa sisään tunnelma on todella rento ja kerholaiset iloitsevat tavatessaan toisiaan. Jotkut heistä tuntevat toisensa jo ennestään ja pitävät kerhoa viikottaisena tapaamispaikkanaan, jotkut ovat tutustuneet kerhon myötä. Osa on kulkenut kerholla jo neljän vuoden ajan joka tiistai. Asukastuvan täyttää paistuvan pullan tuoksu. Tunnelma on hyvin vilpitön ja seniorit juttelevat naurussa suin mukavia sekä keskenään että myös meille nuoremmalle väelle. Paikka muuttuu nopeasti kodikkaammaksi ja kerholaiset selvästi nauttivat olostaan.

Joulukorttien askartelu on päivän aihe ja ohjaaja tuo pöytiin erilaisia askartelutarvikkeita. Pullakahvien lomassa kerholaiset alkavat hommiin. He neuvottelevat keskenään parhaasta lähestymistavasta; pitäisikö ommelta käyttää apuna? Koristeita on paljon erilaisia, mikä olisi paras yhdistelmä?

Toiminta seniorikerholla on varsin itsenäistä. Alkuaikoina kerholaiset tahtoivat että heitä ohjataan, he halusivat että ohjaajilla on joka viikko antaa heille selkeää tehtävää ja selkeää ohjeistusta tehtävään liittyen. Asiat muuttuivat suhteellisen nopeasti. Nykyään kerholaiset ovat paljon enemmän mukana ideoimassa sitä, mitä he tahtovat tehdä. Kerholaiset halusivat esimerkiksi järjestää omat itsenäisyyspäiväjuhlansa, ja sehän sopi. Juhlat järjestettiin yhteisvoimin koko Kulttuurivoimalan kanssa 29.11 ja he osallistuivat järjestelyihin aktiivisesti. Kerholaiset vaikuttavat hyvin pirteiltä ja ovat todella hyvillään saamastaan vapaudesta osallistua siihen, mitä kerhossa tehdään.

Tehdessäni muistiinpanoja älypuhelimellani eräs senioreista tuumasi että minun pitäisi laskea puhelin pois kädestäni ja osallistua. "Nuoret nykyään vain näpräävät luurejaan, menee elämä ohi silmien kun ympärilläkin tapahtuu jatkuvasti." Ymmärrän hänen pointtinsa. Lasken siis luurin pois kädestäni, otan kahvikupin ja osallistun. Ja miksipä ei, näin leppoisessa porukassa.

Koskelan suuralueen asukastupa Alvari aloitti toimintansa 2009 osana Kulttuurivoimalan toimintaa.Alvari järjestää erilaisia palveluita mahdollisuuksien mukaan. Vuoden 2017 talvella Alvarissa järjestetään esimerkiksi ompelua ja kerhotoimintaa. Maahanmuuttajille toimii Alvarissa ulkopuolisten järjestämänä oma lukupiiri joka totuttaa suomen kieleen mukavassa ympäristössä. Tilaa voi käyttää myös kokoustilana tai sen voi varata kahvittelutilaksi yksityistilaisuuksiin. Alvarissa järjestetään myös ATK-opastusta tiistaisin klo. 12:30 - 13:30, sekä torstaisin klo. 12:00 – 13:00, kaikille sitä tarvitseville. Tila on ilmainen, mutta mahdolliset palvelut kuten ruoka tai kahvi ovat maksullisia.

Alvari toimii osoitteessa kuorimokatu 1 (posti: sihtikuja 2).

Lue kokonaan »